Stambyte bostadsrättsförening

Stambyte ROT-avdrag

ROT-avdrag vid renovering

Rotavdrag innebär att du som helt eller delvis är ägare till en villa, ett radhus, en bostadsrätt eller ett fritidshus kan få göra avdrag på din skatt för arbetskostnaden när du anlitar en hantverkare för till exempel renovering av ditt badrum.

Tre grundläggande krav för detta är att:

 • Du ska vara 18 år eller äldre
 • Du måste äga bostaden under tiden som arbetet utförs
 • Du måste betala skatt i Sverige

Är man två delägare i bostaden så kan hushållet få en maximal skattereduktion på 2 x 50 000 kronor/år, dvs upp till 100 000 kronor.

Du ansöker inte själv om rotavdraget, utan det gör den som utfört arbetet åt dig. Detta innebär att avdraget på arbetskostnaden redan är gjort när du får din faktura.

Bostadrättsförening – Stambyte och ROT- avdrag

Står man som bostadsrättsförening inför en badrumsrenovering eller ett stambyte så skall man definitivt fundera kring rotavdraget. Men man måste gå in i projektet på rätt sätt från starten, framförallt för att få en gemensam syn på saken med sina grannar i huset.

Bostadsrättsföreningar i sig har inte möjlighet att göra avdrag i dagsläget – Det har istället varje enskild bostadsrättsägare, vilket gör det billigare för de boende i bostadsrättsföreningen att ta del av kostnaderna för själva stambytet.

Det finns därmed goda möjligheter att nyttja avdragen för medlemmarna på ett smart sätt, även om bostadsrättsföreningen handlar upp alltihop och anlitar projektledare, besiktningsmän och annat.

Delar av kostnader kommer då att gå till den enskilde istället för att bostadsrättsföreningen tar hela kostnaden.

ROT- avdrag vid stambyte i bostadsrättsförening

För bostadsrätter gäller ROT- avdraget enbart arbete som utförs i lägenheten och är sådant som bostadsrättshavaren ska ansvara för, dvs inre underhåll.

Med inre underhåll så menas all utrustning och alla installationer som ryms innanför lägenhetens väggar, golv och tak.

Åtgärder för att hålla huset och marken i gott skick, så kallat yttre underhåll, ligger på föreningens ansvar och omfattas därför inte av ROT-avdraget.

 • Kostnader för åtgärder av till exempel trapphus, källare, vind mm. kan man inte sprida ut genom ROT-avdraget, eftersom det är alla i din bostadsrättsförening som är ansvariga för detta.
 • Inte heller byggande av balkonger ingår i ROT-avdraget.
 • Vid arbeten på fönster och dörrar i bostadsrätten omfattas bara insidan av dessa.

Rent skattemässigt så är det dock acceptabelt med rotavdrag vid stambyte i bostadsrättsförening, så länge arbetet kan påvisas som åtgärd hos respektive bostadsrättsinnehavarens lägenhet.

 • Badrumsrenoveringar faller tex. inom ramen.
 • Dagens Bygg AB renoverar din bostad

  Vi på Dagens Bygg AB tycker att det är otroligt viktigt att du som kund känner dig helt trygg i din kontakt med oss och att du blir nöjd med slutresultatet, oavsett typ av arbete.

  Vår vision är att ge dig en bostad som motsvarar din vision och dina önskemål. – Oavsett om det handlar om att renovera köksluckor, byta golv, renovera ditt badrum eller en totalrenovering av hela din lägenhet.

  Våra skickliga hantverkare hjälper dig med allt som rör en renovering – från första idén till slutbesiktning.

  Kontakta oss så hjälper vi dig att reda ut vad som gäller vid stambyte och hur du ska gå tillväga angående stambyte ROT-avdrag.

 • Stambyte ROT-avdrag: Det finns idag möjlighet för bostadsrättsföreningar att nyttja ROT- avdrag vid stambyte med avseende för arbetskostnader, men även för att sänka kostnaderna för genomförandet av stambytet i föreningens fastigheter.Som bostadsrättsägare kan du få skattereduktion för husarbete. Däremot kan inte bostadsrätts­föreningen få skattereduktion, eftersom endast fysiska personer omfattas av dessa bestämmelser.