Bygga plank

Gör något åt husets ansikte utåt – bygg ett plank

Bygga plank: Traditionell har vi byggt plank för att vi vill skydda oss från fiender, inkräktare och vilda djur. Men nu för tiden är det dock annorlunda.

I vår moderna tid så har vi andra mål med att bygga ett plank:

 • Ett tätt plank skyddar från insyn och stoppar nyfikna blickar från såväl förbipasserande som grannar.
 • I ett villaområde brukar vi sätta upp ett plank för att markera var gränsen går mellan tomterna.
 • Ett plank hindrar små barn eller hundar från att rusa rakt ut i trafiken.
 • Ett plank stoppar vind och ger oss lä så att inte duken flyger iväg på fikabordet.
 • Det stoppar buller från vägar, tåg och tunnelbanor.
 • Det markerar gränser och skapar en egen liten värld åt oss.
 • Det kan dölja fula soptunnor.
 • Bullerplank sätts numera upp längs med trafikleder för att stoppa kraftigt buller från tung trafik.

Vad är det för plank som du och din familj vill bygga?

Det finns en uppsjö med olika slags plank och en del plank kan man också kalla för staket. Ring Dagens Bygg så hjälper vi till att reda ut begreppen och självklart åtar vi också oss uppdraget att bygga.

I vissa fall blir planket ett stängsel. Skillnaden mellan ett plank och ett staket är inte självklar, men ett plank brukar vara högre än ett staket, lite tätare och också av en något enklare sort. Man kan säga att ett plank skärmar av medan ett staket markerar en gräns.

Några exempel på plank, stängsel och staket

 • Smidesstaket
  Elegant, smäckert och snyggt – men dyrt i inköp. Markerar gränsen kanske mer mot gatan än på baksidan. I längden är inte smidesstaket så dyrt. Det har en mycket lång livslängd och åldras inte alls på samma sätt som till exempel ett trästaket eller ett plank av trä. Det kan till och med få en fin patina efter ett par år. Det höjer också värdet på ert hus.
 • Trästaket
  Det vanligaste staketet som finns i varje villaområde i Sverige och det är nog vi ser framför oss när vi tänker på ett staket. Det finns i många olika varianter. Ett lägre staket som är lite glesare är mer en markering än vad det fungerar som skydd. Ett högre och tätare staket skärmar av bättre och skapar en mer skyddad miljö innanför. De moderna staketen tillverkas i återvunnet kompositmaterial och på så sätt blir de helt underhållsfria. Att måla ett omålat staket runt hela tomten är ett mycket omfattande arbete som man helst vill slippa.
 • Plank
  Kan med fördel byggas själv, om man inte har tummen mitt i handen och har bra verktyg. I Sverige är trästaket förhållandevis prisvärd på grund av att vi har en egen produktion av skog. Till exempel är en lasermätare ovärderlig. Ett plank med mycket virke blir lätt tungt, så det fästs stadigt i marken på ett djup där frosten inte når. Det måste klara väder och vind under lång tid. Kommer planket stå när plogbilen kommer köra upp snö mot det?

Diskutera gärna staket- eller ett plankprojektet med grannen, om du vill att planket / staketet ska gå längs med tomtgränsen. Ni kanske kan dela på jobb och kostnad?

Byggregler och bygglov för att bygga ett plank

Man slipper ansöka om bygglov:

 • Om planket är under 1,8 meter och om det ligger inom 3,5 meter från huset.
 • Det får inte heller vara närmare tomtgränsen än 4,5 meter om det inte har fått godkänt av grannen.

Eftersom det är lite komplicerat har många kommuner tagit fram riktlinjer för hur frågorna med plank, staket och murar ska bedömas.

Om du vill ha ett plank utmed tomtgränsen så bör du kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att höra vad som gäller.

Bygga plank kostnad – en okänd variabel

Kostnaden för att bygga ett plank, eller staket, är inte lätt att räkna ut. Det beror ju på hur långt och högt det är. Sedan beror det mycket på vilket material och utseendet planket ska ha. Tumregeln är nog att ju snyggare staket eller plank, desto dyrare brukar det bli.

Kontakta oss på Dagens Bygg så hjälper vi dig med att bygga plank.